Järjest rohkem on inimesi, kes tunnevad peale söömist halba enesetunnet, väsimust, energia puudust. See võib olla põhjustatud tundlikkusest ühe või teise toiduaine suhtes. Laktoosi- ja kaseiinitalumatuse all kannatab järjest suurem hulk inimesi. Arvatakse, et piimasuhkru lõhustamiseks vajaliku ensüümi laktaasi puudulikkus esineb isegi kuni kolmveerandil maailma ela-nikest. Tundlikkus gluteeni sisaldavate toitude suhtes on muutunud uueks moodsaks viisiks oma söögivalikuid piirata. Toiduallergia ja tundlikkus mingi toiduaine suhtes on oma olemuselt erinevad, kuigi toiduained, mis neid reaktsioone tekitavad, võivad olla samad.
Toiduallergiat, mis on ägeda reaktsioonina kulgev seisund, esineb 1-2% inimestest, aga tundlikkust mõne toiduaine või joogi suhtes, mis võib vaevusi tekitada pikka aega ilma, et me sellest arugi saame, võib esineda 45-50% inimestest.

Puhitus, kõhuvalu, gaasid, väsimus pärast sööki, peavalud, aneemia, uneprobleemid, akne – need on vaid mõned sümptomid, mis võivad viidata tundlikkusele ühe või teise toiduaine suhtes.


Loengus:
  • selgitame erinevusi toiduallergia ja toidutundlikkuse vahel
  • arutleme gluteeni- ja laktoositalumatuse üle
  • räägime sümptomitest, mis võivad olla põhjustatud toidutalumatusest

  • peatume põhjustel, miks tekib tundlikkus ühe või teise toiduaine suhtes

  • tutvustame võimalusi toidutalumatuse diagnoosimiseks

  • räägime, mida teha, et toidutalumatust vähendada või ära hoida

Lektoriks on toitumis- ja tervisenõustaja Ene Spriit. Loe lektori kohta lähemalt.


Email again: