Järjest rohkem on inimesi, kes tunnevad peale söömist
halba enesetunnet, väsimust, energia puudust. See võib olla põhjustatud
tundlikkusest ühe või teise toiduaine suhtes. Laktoosi- ja kaseiinitalumatuse
all kannatab järjest suurem hulk inimesi. Arvatakse, et piimasuhkru
lõhustamiseks vajaliku ensüümi laktaasi puudulikkus esineb isegi kuni
kolmveerandil maailma ela-nikest. Tundlikkus gluteeni sisaldavate toitude suhtes
on muutunud uueks moodsaks viisiks oma söögivalikuid piirata. Toiduallergia
ja tundlikkus mingi toiduaine suhtes on oma olemuselt erinevad, kuigi
toiduained, mis neid reaktsioone tekitavad, võivad olla samad.
Toiduallergiat, mis on ägeda reaktsioonina kulgev seisund, esineb 1-2%
inimestest, aga tundlikkust mõne toiduaine või joogi suhtes, mis võib vaevusi
tekitada pikka aega ilma, et me sellest arugi saame, võib esineda 45-50%
inimestest.
Loengus:
- selgitame erinevusi toiduallergia ja toidutundlikkuse vahel
- arutleme gluteeni- ja laktoositalumatuse üle
räägime sümptomitest, mis võivad olla põhjustatud toidutalumatusest
peatume põhjustel, miks tekib tundlikkus ühe või teise toiduaine suhtes
tutvustame võimalusi toidutalumatuse diagnoosimiseks
räägime, mida teha, et toidutalumatust vähendada või ära hoida